Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Το Νησί




Διαβάζωντας τις αναμνήσεις επί χάρτου, συνάντησα στην αρχή του κεφαλαίου "Για τα Νησολόγια" ένα κομμάτι που έμοιαζε να μιλάει για κάτι γνωστό. ακολουθεί το απόσπασμα...

οι χώρες της Ουτοπίας βρίσκονται (με μεμονωμένες εξαιρέσεις, όπως το βασίλειο του Πατρός Ιωάννη) σε νησιά. Το νησί γίνεται αντιληπτό σαν ένας απρόσιτος μη-τόπος, στον οποίο φτάνεις τυχαία, αλλά άπαξ και φύγεις, δεν μπορείς να ξαναγυρίσεις ποτέ. Επομένως ένας τέλειος πολιτισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε ένα νησί και εμείς τον πληροφορούμαστε μέσα από θρύλους.

και λίγο παρακάτω η final connection "από την εποχή του Αγίου Μπραντάνου το νησί ήταν πάντα Insula Perdita" δηλαδή Χαμένο Νησί ή LOST island..

ξέρω πως ο Έκο δεν είχε αυτό στο μυαλό του, αλλά εγώ το είχα και διαβάζοντας το βρήκα. και καθώς έχω το LOST συνεχώς στο μυαλό μου το βρίσκω παντού ακόμα και στα πιο άσχετα μέρη, δεν θα το έβρισκα σε κάτι που μοιάζει σχετικό;

το νησί λοιπόν.
η πρώτη εικόνα είναι ένας χάρτης του νησιού ζωγραφισμένος από την Ρουσώ, δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι για το σχήμα των ακτών του και την έκταση των οροσειρών του αλλά δεν είναι αυτό που μετράει. Το νησί, είναι μια επιφάνεια γης που περιτριγυρίζεται από θάλασσα και αυτό αρκεί.

για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το νησί βρισκόταν στον νότιο ειρηνικό ωκεανό αλλά στο τέλος της 4ης σαιζόν ο Μπεν το μετακίνησε οπότε η τωρινή τοποθεσία του είναι άγνωστη, μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε.

στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται ένας τρόπος για να εντοπίσεις την θέση του νησιού. (τουλάχιστον στο σύμπαν του LOST)σε έναν σταθμό της πρωτοβουλίας Ντάρμα που βρίσκεται πάνω από μια ιδιαίτερη ποσότητα ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που έχει την ιδιότητα να επικοινωνεί με άλλες παρόμοιες ανά τον κόσμο όπως μας λέει η Ελοίζ Χώκινγ βρίσκεται ένα εκκρεμές του Φουκό ρυθμισμένο ποιος ξέρει με ποιον μυστηριώδη τρόπο που χαράσσει πάνω σε έναν χάρτη την αναμενόμενη θέση του νησιού σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή, όταν το νησί βρίσκεται σε κίνηση, δεν ξέρουμε αν αυτός ο τρόπος δουλεύει και όταν το νησί έχει σταματήσει οριστικά σε μια συγκεκριμένη θέση.


το νησί αντιμετωπίζεται από τους ήρωες σαν να έχει δική του θέληση και σκοπούς. ο Λοκ αρκετές φορές λέει πως το νησί τους έφερε εκεί, πως το νησί του είπε να κάνει κάτι ή του έδειξε κάτι. αρκετά από αυτά είναι πράξεις άλλων που απλά αποδίδονται στο νησί αλλά υπάρχουν και άλλα που σωστά αποδίδονται σε αυτό. Το νησί, έχει θεραπευτικές ιδιότητες, γιάτρεψε την Ρόουζ από τον καρκίνο της και τον Λοκ από την αναπηρία του, επίσης επιτάχυνε την ανάρρωση του Μπεν και γιάτρεψε τον Τζιν από την στειρότητά του.


για να φτάσεις στο νησί, ακόμα και αν γνωρίζεις την θέση του πρέπει να το προσεγγίσεις με ορισμένο τρόπο αλλιώς δεν θα τα καταφέρεις, στην τέταρτη σαιζόν είδαμε πως μια συγκεκριμένη πορεία μπορούσε να σε οδηγήσει στο νησί και μια ανάλογη να σε απομακρύνει, οποιοδήποτε λάθος θα ήταν μοιραίο, ίσως και θανατηφόρο. Στο πλόιο Καχάνα που είχε σταλεί για να βρει το νησί και ήταν αγκυροβολημένο κάποια μίλια μακρυά του χωρίς να το προσεγγίζει παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα φαινόμενα σε ορισμένα μέλη του πληρώματος. όλα είχαν να κάνουν με τις χρονικές ανωμαλίες που το νησί προκαλούσε. όπως δείχνουν τα πράγματα ο χρόνος στο νησί κυλάει με πιο αργό ρυθμό, και η πορεία που ακολουθείς για να το προσεγγίσεις μπορεί να σε οδηγήσει σε ταξίδι στον χρόνο. Όταν ο Μπέν μετακίνησε το νησί για πρώτη φορά τηλεμεταφέρθηκε στην Τυνησία και μάλιστα τρία χρόνια στο μέλλον. το ίδιο και ο Λοκ. Το νησί φαίνεται να ήταν συνδεδεμένο με εκείνο το συγκεκριμένο σημείο, και είναι μυστήριο αν αυτή η σύνδεση υπάρχει ακόμα η αν σε μια ενδεχόμενη μετακίνηση του νησιού αυτός που θα το μετακινούσε τώρα θα τηλεμεταφερόταν κάπου αλλού. Τις μυστηριώδης ιδιότητες αυτές του νησιού θέλησε να τις εκμεταλευτεί για επιστημονικούς σκοπούς η πρωτοβουλία Ντάρμα και σε ένα από τα βίντεο της στον σταθμό Ορχιδέα αναφέρει πως στα βουνά του νησιού υπάρχει μια ποσότητα εξωτικής ύλης που εκμεταλεύεται ο σταθμός ωστέ να κάνει πειράματα πάνω στον χωροχρόνο. επίσης το νησί φαίνεται ικανό να επιλέγει αυτούς που θέλει να φτάσουν σε αυτό και να τους αναγνωρίζει όπως έγινε όταν από την πτήση της Ατζίρα επέλεξε και μετέφερε στο έδαφος του μόνο συγκεκριμένους επιβάτες και επιζώντες της πτήσης της Οσεάνικ.


Το νησί επίσης φαίνεται οτι κατοικείται από τα αρχαία χρόνια, αφού πάνω του βρίσκεται το γιγαντιάιο άγαλμα ενός αιγύπτιου Θεού (αν και καταστράφηκε και έμεινε μόνο το πόδι του..) και ένας Ναός μάλλον βουδιστικός, πράγμα που σημαίνει πως τουλάχιστον δύο πολιτισμοί αναπτύχθηκαν στο νησί.


Παρά τις θαυμαστές ιδιότητές του όμως, το νησί μπορεί να καταστραφεί όπως μας έδειξε η 6η σαιζόν, στην παράλληλη πραγματικότητα όπου η Τζουλιέτ ανατίναξε την βόμβα υδρογόνου και τίποτα από όσα έκαναν οι επιζώντες δεν συνέβη το νησί καταποντίστηκε και έμεινε έτσι για τουλάχιστον 30 χρόνια.

σε μια παράλληλη πραγματικότητα το νησί έχει για πάντα χαθεί, αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να υπάρχει, μου κάνει κάποια εντύπωση γιατί βλέπωντας το LOST και τους ήρωες να κάνουν ότι μπορούν για να φύγουν από αυτό, να το προσεγγίσουν, να το μελετήσουν, να το καταλάβουν, να το υπηρετήσουν να το προστατέψουν νομίζεις πως όλος ο κόσμος είναι αυτό το νησί. επιστρέφω λοιπόν στο απόσπασμα απο τις αναμνήσεις "Επομένως ένας τέλειος πολιτισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε ένα νησί και εμείς τον πληροφορούμαστε μέσα από θρύλους" αυτό που μένει να βγει αληθινό είναι αυτός ο τέλειος πολιτισμός και μάλλον αυτός που θα κληθεί να εξεταστεί ως προς το κριτήριο αυτό είναι ο πολιτισμός των Άλλων, που όπως έχω πει και στην περιγραφή του πρώτου επεισοδίου της 6ης σαιζόν, δεν μου φαίνεται και τότο τέλειος.. έχω περιέργεια να δω πως θα εξελιχθεί, τί είναι αυτό το σημαντικό που πρέπει να διασωθεί, γιατί σε αυτό το μυστηριώδες και θαυμαστό μέρος Αυτοί. Το LOST είναι ο θρύλος που μας πληροφορεί για αυτόν τον πολιτισμό;

2 σχόλια:

  1. "Το νησί γίνεται αντιληπτό σαν ένας απρόσιτος μη-τόπος, στον οποίο φτάνεις τυχαία, αλλά άπαξ και φύγεις, δεν μπορείς να ξαναγυρίσεις ποτέ. Επομένως ένας τέλειος πολιτισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε ένα νησί"
    Που βασίζεται αυτή τη λογική?..
    Φαίνεται το LOST έχει πολύ περισσότερη επιστημονική φαντασία από οτι νόμιζα και αυτό είναι καλό. Συνήθως τα αμερικάνικης παραγωγής μπαίνουν αμέσως στο ψητό και είναι προβλέψιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το LOST είναι η πιο μη προβλέψιμη σειρά όλων των εποχών! είναι μίγμα επιστημονικής φαντασίας, φαντασίας σκέτης και φιλοσοφίας. το πρώτο απόσπασμα που γράφεις είναι από το βιβλίο που διάβαζα, αναμνήσεις επί χάρτου, και μιλούσε γιά ένα λογοτεχνικό είδος των περασμένων αιώνων που ονομαζόταν νησολόγια και έκανε μια ανάλυση για αυτά. το έβαλα γιατί μου θύμισε το νησί του LOST, η απάντηση στην ερώτησή σου που βασίζεται αυτή(του παραπάνω αποσπάσματος) λογική είναι ότι μας δείχνει πως αντιμετώπιζαν τα μακρινά και άγνωστα νησιά οι συγγραφείς των νησιολογίων και των ουτοπιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή