Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

LA X parts 1 & 2η πρεμιέρα του LOST, θα γράφω καθώς βλέπω ξανά το επεισόδιο..


θα υποθέσω πως έχετε δει όλοι το επεισόδιο γιατί είναι πολύ δύσκολο να γράψω την περίληψη ενός διπλού επεισοδίου! όση ευχαρίστηση και αν μου πρόσφερε αυτό.. για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει η Lostpedia, και εδώ το λινκ που περιγράφει το επεισόδιο http://lostpedia.wikia.com/wiki/LA_X,_Parts_1_%26_2


οπότε όσα γράφω εδώ μέσα είναι αυτά που μου κάνουν εντύπωση, σκέψεις, παρατηρήσεις συναισθήματα, ιδέες για τα επόμενα επεισόδια και τέτοια.. αρχίζουμε!!!!

το επεισόδιο αρχίζει με τον τζακ στο αεροπλάνο, σαν μια επανάληψη του πρώτου επεισοδίου, καθώς έχουμε δει την τζουλιέτ να ανατινάζει την βόμβα πιστεύουμε πως το σχέδιο τους δούλεψε και μπόρεσαν να αντιστρέψουν ότι έγινε από όταν πήγαν στο νησί και πως αυτό είναι το αποτέλεσμα. ο Τζακ φαίνεται να θυμάται την προηγούμενη φορά και να νιώθει ανακούφιση που τώρα το αεροπλάνο τους δεν πέφτει, υπάρχουν μερικές μικρές διαφορές από την πρώτη πτήση 815 της oceanic. όταν ο Τζακ πηγαίνει στην τουαλέτα του αεροπλάνου κοιτάει περίεργα τον καθρέφτη και στην αρχή νόμιζα πως σκέφτεται πως γέρασε και πως ίσως ο χρόνος που πέρασε στο νησί και εκτός αυτού πριν αντιστρέψουν τα πράγματα δεν αντιστράφηκε για αυτόν και έτσι τον βλέπουμε πιο γερασμένο από ότι στο πρώτο επεισόδιο.. αλλά όχι έκανα λάθος, ο Τζακ κοιτάει στον καθρέφτη και βλέπει να τρέχει αίμα από τον λαιμό του χωρίς κανέναν προφανή λόγο. όταν επιστρέφει βλέπει τον Ντέσμοντ στην θέση του, κάτι που δεν συνέβη στην ορίτζιναλ 815, μιας και ο Ντέσμοντ ήταν ήδη στο νησί και ήταν αυτός που προκάλεσε την συντριβή του αεροσκάφους. αλλά μιας και τίποτα από αυτά δεν συνέβη ο Ντέσμοντ έτυχε να πετάει με την συγκεκριμένη πτήση...

ο Τζακ τον ρωτάει αν τον γνωρίζει από κάπου και ο Ντέσμοντ λέει πως δεν είναι σίγουρος.. ο Τζακ φαίνεται τελικά να μην θυμάται την προηγούμενη χρονική γραμμή (timeline αλλά δεν μπορώ να γυρίζω το πληκτρολόγιο κάθε τρεις και λίγο στα αγγλικά) έστω και αν ήταν παρών την στιγμή του περιστατικού (incident) ακολουθεί μια απίστευτη σκηνή, ο Τζακ κοιτάει έξω από το παράθυρο και η κάμερα περνάει μέσα από τα σύννεφα και κατεβαίνει ως την θάλασσα, βυθίζεται και εμείς βλέπουμε πως το νησί βρίσκεται κάτω από την θάλασσα βυθισμένο προφανώς από την έκρηξη της ατομική βόμβας από τους επιζώντες το 1977. η επόμενη σκηνή είναι με την Κέητ να ξυπνάει στο νησί και αναρωτιόμαστε, μήπως η Κέητ δεν επηρεάστηκε από την αντιστροφή; και με κάποιον τρόπο είναι σε ένα άλλο νησί που δεν καταστράφηκε από την βόμβα; βλέπουμε όμως και τον Τζακ σε λίγο και τους άλλους και καταλαβαίνουμε πως η αντιστροφή δημιούργησε μια παράλληλη πραγματικότητα όπου τίποτα από όσα συνέβησαν στην ορίτζιναλ χρονική γραμμή δεν έγιναν σε εκείνη. οι επιζώντες όμως ζούνε στην ορίτζιναλ χωρίς να γνωρίζουν τις επιπτώσεις των πράξεών τους. και ότι στην πραγματικότητα το σχέδιο πέτυχε έστω και αν τα αποτελέσματα τα ζούνε κάποιοι άλλοι εαυτοί τους χωρίς να γνωρίζουν τι συμβαίνει. τέλειο; όχι.. υπερτέλειο!!!!!!!! LOOOOOOOOOOOOOOst.. συνεχίζουμε..

η τζουλιέτ με έναν μαγικό τρόπο ζεί ακόμα και έχει παγιδευτεί στην καταπακτή κάτω από συντρίμμια, ο σώγιερ προσπαθεί να την σώσει.. θεωρεί τον Τζακ υπεύθυνο και λέει πως αν πεθάνει θα τον σκοτώσει. ο Σαγίντ ακόμα αιμορραγεί και ο Χέρλι βλέπει τον Τζέικομπ που του λέει πως έχει πεθάνει και πως αν θέλει να σώσει τον Σαγίντ πρέπει να πάει στον Ναό και να συναντήσει τους Άλλους, παίρνοντας μαζί του και την θήκη της κιθάρας που κάποτε του είχε δώσει. ο Τζέικομπ προφανώς ήξερε τι θα συνέβαινε και προετοίμαζε τον δρόμο, αν και αυτό δεν εξηγεί γιατί δεν απέφυγε τον θάνατό του, ίσως γνώριζε πως δεν μπορούσε.

ο Μπεν, βλέπει το πτώμα του πραγματικού Λοκ, μετά που ο σωσίας τον στέλνει να φωνάξει τον Ρίτσαρντ και αρχίζει να καταλαβαίνει ποιος πραγματικά είναι ο σωσίας του Λοκ. ο Σώγιερ φτάνει την τζουλιέτ και εκείνη καθώς πεθαίνει του λέει πως πρέπει να του πεί κάτι σημαντικό αλλά δεν προλαβαίνει και ο Σώγιερ τρελαίνεται. αργότερα μαθαίνει από τον Μάιλς που μπορεί και μιλάει με τους νεκρούς (!) πως η Τζουλιέτ ήθελε να του πει πως πέτυχε αναφερόμενη στην αντιστροφή, αλλά ούτε ο Σώγιερ ούτε ο Μάιλς καταλαβαίνουν.. αναρωτιέμαι πως η Τζουλιέτ γνώριζε πως πέτυχε..

στην παραλία ο Μπράμ με κάτι άλλους παίρνουν τον Μπεν και εισβάλουν στο άγαλμα για να βρούνε τον Σωσία και να τον σκοτώσουν μάλλον.. αλλά ο Σωσίας παίρνει την μορφή του Τέρατος από Καπνό και τους σκοτώνει όλους εκτός από τον Μπεν, ο οποίος συνειδητοποιεί ποιος είναι ο Σωσίας.

στην παράλληλη πραγματικότητα η 815 προσγειώνεται κανονικά.. στο Λ.Α, ο Τζακ μαθαίνει πως έχουν χάσει το φέρετρο με τον πατέρα του και συναντίεται με τον Λοκ που έχει χάσει την βαλίτσα με τα μαχαίρια του. η Κέητ καταφέρνει και το σκάει από τον σερίφη που την είχε συλλάβει. στο νησί, ο Τζακ, ο Χέρλι, ο Τζιν, η Κέητ και ο Σαγίντ πάνε στον ναό όπου τους πιάνουν οι άλλοι και τους μεταφέρουν μέσα από τα τείχη στον πραγματικό ναό.

εκεί αφού συναντούν μια ομάδα άλλων, ανάμεσά τους και η Σίντυ (η αεροσυνοδός που σέρβιρε στον Τζακ τα ποτά στο πρώτο επεισόδιο και στην παράλληλη πραγματικότητα) που φαίνεται να έχει γίνει μία από εκείνους. ένας Γιαπωνέζος φαίνεται να κάνει κουμάντο και μιλάει μέσω ενός διερμηνέα που τον λένε Λένον και φοράει γυαλιά σαν αυτά που φορούσε ο Τζον Λένον.. ο Ιάπωνας διατάζει να τους σκοτώσουν αλλά ο χέρλι λέει πως τους έστειλε ο Τζέικομπ και τότε εκείνοι χαλαρώνουν και μεταφέρουν τον Σαγίντ σε μια δεξαμενή που από ότι καταλαβαίνουμε θεραπεύει.. τον βουτάνε μέσα και ο Γιαπωνέζος αρχηγός τους γυρνάει μια κλεψύδρα προφανώς για να μετρήσει τον χρόνο που χρειάζεται όταν τον βγάζουν ο Σαγίντ είναι νεκρός και οι Άλλοι λένε πως ήταν πέρα κάθε θεραπείας.. στο μεταξύ οι Άλλοι έχουν πιάσει και τον Σώγιερ και τον Μάιλς και τους έφεραν στον ναό. ο Χέρλι λέει στον Γιαπωνέζο πως ο Τζέικοπ πέθανε και όλοι τρελαίνονται και ο ναός μπαίνει σε κατάσταση συναγερμού. ασφαλίζουν την περίμετρο του ναού με στάχτη που προφανώς είναι το μοναδικό που μπορεί να κρατήσει τον Σωσία έξω από τον Ναό και στέλνουν μια αρχαία ρουκέτα (σαν παλιά κινέζικα βεγγαλικά) για να ειδοποιήσουν όλους τους Άλλους που είναι έξω από τον Ναό για την κατάσταση. στην συνέχεια ακολουθεί μια ακόμα σπουδαία σκηνή, ο Σωσίας συνομιλεί με τον Μπέν για τον Λοκ, και του λέει πως η τελευταία σκέψη του Λοκ ήταν ότι δεν καταλαβαίνει.. από τις πιο συγκινητικές στιγμές, θα μιλήσω για αυτό αργότερα, επίσης ο Σωσίας λέει πως αυτό που θέλει σε αντίθεση με τον Λοκ (που στο σώμα του κατοικεί) είναι να επιστρέψει στο σπίτι του. (όπου και να είναι αυτό, πάντως δεν είναι στο νησί..)
στην παράλληλη πραγματικότητα, ο Τζακ συνομιλεί με τον Λοκ και του δίνει μια κάρτα του, λέγοντας του πως τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο (αναφερόμενος στην αναπηρία του) κάτι μου λέει πως ίσως να είναι και αλήθεια..
στην παραλία, ο Σωσίας βγαίνει μαζί με τον Μπεν από το άγαλμα και πάει στον Ρίτσαρντ λέγοντάς του πως χαίρεται που τον βλέπει χωρίς αλυσίδες (προφανώς ο Ρίτσαρντ ήταν στο μπλακ ροκ, το πλοίο που στο φινάλε του πέμπτου κύκλου ο Τζέικομπ και ο Σωσίας είδαν να πλησιάζει το νησί) ο Ρίτσαρντ ακούγοντας αυτά τα λόγια φαίνεται να τον αναγνωρίζει επιτέλους και ο Σωσίας τον ρίχνει κάτω αναίσθητο με κάποιες πολύ απλές αλλά αποτελεσματικές κινήσεις (που θα προσπαθήσω να αντιγράψω γιατί ίσως κάποια στιγμή μου φανούν χρήσιμες) στην συνέχεια λέει σε όλους όσους βρίσκονται εκεί πως είναι πολύ απογοητευμένος από αυτούς και αφού παίρνει τον Ρίτσαρντ στον ώμο του φεύγει προς άγνωστη κατεύθυνση. στην τελευταία σκηνή ο Σαγίντ ξαφνικά ξυπνάει.. ανάσταση.. και όλοι μένουν με το στόμα ανοιχτό, ακόμα και ο Λένον..
μετά ακολουθεί η κλασική σκηνή κλεισίματος του LOST. αυτά..
γενικά η πρεμιέρα ήτανε υπέροχη και χορταστική.. 90 λεπτά! η αναμονή άξιζε, μου άρεσε που αντί για flash forward ή flashback τώρα έχουμε το flash sideways όπως το λένε και δείχνει την παράλληλη πραγματικότητα. το να βλέπουμε το τι θα γινόταν αν δεν είχαν συντριβεί είναι πολλά υποσχόμενο αν και τρώει χρόνο από όσα γίνονται στο νησί:Ρ απογοητεύτηκα λίγο από τους Άλλους που κατοικούν στον ναό, δεν τους φανταζόμουν έτσι, είναι σαν πειρατές ή σαν πρωταγωνιστές σε κάποια ταινεία επιστημονικής φαντασίας που δείχνει το ζοφερό μέλλον της ανθρωπότητας. αναρωτιέμαι τι το τόσο σημαντικό προστατεύουν οι Άλλοι και ποιος είναι αυτός ο ιδανικός τρόπος ζωής τους και τι τους κάνει τόσο σπέσιαλ. το άλλο που με στεναχώρησε αλλά πραγματικά πολύ είναι το τι συμβαίνει με τον Λοκ. πραγματικά ήθελα ο Λοκ, ο πραγματικός Λοκ να γίνει ο αρχηγός των άλλων ή έστω να ζήσει μια ειρηνική ευτυχισμένη ζωή στο νησί. από την αρχή ήταν ο μόνος που πίστευε τόσο πολύ σε αυτό και έκανε τα πάντα για να το προστατέψει. και τώρα μοιάζουν όλα να τέλειωσαν για αυτόν. ο Σωσίας έχει την μορφή του, κάνει τα δικά του και ο πραγματικός Λοκ κείτεται νεκρός στην σκιά του αγάλματος (what lies in the shadow of the statue? he who will save us all, ελπίζω να αναφέρεται στον Λοκ και να αναστηθεί και να σώσει τους πάντες) ενώ ο Λοκ στην παράλληλη πραγματικότητα είναι το ίδιο ανάπηρος και δυστυχισμένος όπως και πριν.. δεν είναι το τέλος που αξίζει σε έναν τέτοιο χαρακτήρα. έχω ακόμα πίστη.. και η τελευταία σκέψη του Τζον Λοκ δεν θα είναι πως δεν καταλαβαίνει αλλά πως γνωρίζει τα πάντα και πως είναι πραγματικά ευτυχισμένος. ο πόλεμος που έρχεται δεν ξέρω ποιός είναι και τι παίζεται αλλά προφανώς οι αντίπαλες μεριές είναι ο Σωσίας και οι Άλλοι, τώρα με την παράλληλη πραγματικότητα άρχισα να έχω μια ιδέα για το τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά και ελπίζω να μην βγω σωστός. σκέφτομαι κάτι σε Ντόνυ Ντάρκο και πως με την παράλληλη πραγματικότητα το σύμπαν έγινε ασταθές και πρέπει να αναιρέσουν την μια από τις δύο, να κλείσουν τον κύκλο ωστέ να μην καταστραφεί το σύμπαν ή τα σύμπαντα.. επαναλαμβάνω ελπίζω να κάνω λάθος. σε αυτήν την φάση πραγματικά δεν ξέρω ποιο θα ήθελα να είναι το τέλος του LOST, τι θα με ικανοποιούσε. στην πραγματικότητα θα ήθελα η σειρά να συνεχίζεται για πάντα αλλά αυτό είναι λίγο αδύνατον.. αν θυμηθώ κάτι άλλο το προσθέτω αργότερα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου