Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

The Substitute

ο Λοκ είναι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας του LOST και από την στιγμή που έμαθα πως αυτό το επεισόδιο θα ήταν γύρω από αυτόν ενθουσιάστηκα.. οι προσδοκίες μου έφτασαν τον ουρανό και το περίμενα πως και πως.. άραγε διαψεύστηκαν;
στα προηγούμενα του LOST, βλέπουμε τον Σώγιερ που θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για τον θάνατο της Τζουλιέτ και τον Λοκ, στην παράλληλη πραγματικότητα να μιλάει με τον Μπουν και να του λέει πως πήγε στην Αυστραλία για διασκέδαση.. Τον Σωσία με την μορφή του τέρατος από μαύρο καπνό να σκοτώνει την ομάδα του Μπραμ και μετά με την μορφή του Λοκ να παίρνει τον Ρίτσαρντ και να λέει σε όσους ήταν εκεί πως είναι πολύ απογοητευμένος από όλους τους.

στην Π.Π (παράλληλη πραγματικότητα) ο Λοκ φτάνει στο σπίτι του, ένα όμορφο σπιτάκι ίδιο με τα γύρω του στα προάστια κάποιας πόλης.. το ότι είναι ανάπηρος είναι το κυρίαρχο στοιχείο, στην έξοδό του από το αμάξι του κολλάει ο μηχανισμός λίγο πριν τον κατεβάσει και εκείνος σε μια προσπάθεια να κατέβει πέφτει κάτω και καθώς είναι ξαπλωμένος στο γκαζόν του ανοίγουν και τα μπεκάκια(η απόλυτη ατυχία..) και πάνω που αναρωτιόμαστε πως θα σηκωθεί και θα πάει μέσα, ανοίγει η εξώπορτα και ποια βγαίνει; η Έλεν..
και από ότι λένε αφού διαλέγουν υφάσματα για κάτι.. ετοιμάζονται να παντρευτούν! δεν ξέρω αν η μνήμη μου με απατά αλλά στην ορίτζιναλ χρονική γραμμή και πραγματικότητα όταν ο Λοκ έκανε το ταξίδι στην Αυστραλία είχε χωρήσει με την Έλεν. τώρα τι γίνεται και ετοιμάζονται να παντρευτούν; το οτι το νησί καταστράφηκε είχε τόσο μεγάλη επίδραση; η κάνω λάθος και είναι μια χρονική περίοδος που δεν είναι ξεκάθαρο τι έκανε ο Λοκ και αν ήταν ακόμα μαζί με την Έλεν; τεσπά.. ο χρόνος θα δείξει

η Έλεν βρίσκει την κάρτα που του έδωσε ο Τζακ και ο Λοκ της λέει πως τον γνώρισε στο αεροδρόμιο και πως είναι νευροχειρούργος.. και εκείνη του είπε για σκέψου, ποιες οι πιθανότητες να συναντήσεις έναν νευροχειρούργο; ίσως να είναι το πεπρωμένο.. και ο Λοκ είπε, ναι ίσως να είναι αλλά δεν το πίστευε και πολύ. πραγματικά ο Λοκ μοιάζει πολύ σπασμένος, μεταφορικά.. παραιτημένος..

στο νησί ο Σωσίας με την μορφή του μαύρου καπνού εντοπίζει πρώτα τον Σώγιερ που είναι στα σπιτάκια της πρωτοβουλίας Ντάρμα και μετά πηγαίνει σε ένα σημείο που έχει παγιδεύσει τον Ρίτσαρντ και αφού παίρνει την μορφή του Λοκ τον ελευθερώνει.
στην Π.Π ο Λοκ πηγαίνει στην δουλειά του όπου ο προϊστάμενος του ο Ράντυ τον απολύει επειδή έχει μάθει πως δεν πήγε σε ένα συνέδριο που αφορούσε την δουλειά αλλά και επειδή δεν τον χωνεύει γενικά. πίσω στο νησί ο Σωσίας μιλάει με τον Ρίτσαρντ, και του λέει πως θέλει να τον πάρει μαζί του, όταν ο Ρίτσαρντ τον ρωτάει γιατί μοιάζει με τον Λοκ, εκείνος του λέει πως με αυτήν την μορφή θα είχε πρόσβαση στον Τζέικομπ γιατί ο Λοκ ήταν ένας από τους υποψήφιους, ο Ρίτσαρντ δεν καταλαβαίνει, (ούτε και εμείς) υποψήφιος για ποιο πράγμα; και τότε ο Σωσίας προσπαθεί να δελεάσει τον Ρίτσαρντ χρησιμοποιώντας την περιέργειά του και δελεάζοντας τον με την γνώση, μια γνώση που ο Τζέικομπ δεν μοιράστηκε μαζί του.

ο Ρίτσαρντ δεν δελεάζεται και λέει πως δεν θα πήγαινε ποτέ μαζί του.. τότε ο Σωσίας βλέπει ένα όραμα, ένα ξανθό παιδάκι ματωμένο, ξέρουμε πως είναι όραμα γιατί ο Ρίτσαρντ δεν το βλέπει, αυτό κάνει τον Σωσία κάπως βιαστικό και φεύγει αφίνοντας προς το παρόν τον Ρίτσαρντ ελεύθερο λέγοντάς του πως θα ξαναβρεθούνε.


Στην συνέχεια πηγαίνει στά Σπιτάκια (της Ντάρμα) και βρίσκει τον Σώγιερ, ο οποίος δεν πολυνοιάζεται για το πως ο νεκρός Λοκ είναι μπροστά του.. ο Σωσίας τον δελεάζει με την πρόταση να του δώσει την απάντηση στην πιο σημαντική ερώτηση της ζωής του, γιατί βρέθηκε στο νησί και ο Σώγιερ μετά απο διάφορα τον ακολουθεί. Στην Π.Π ο Λοκ έχοντας μόλις απολυθεί συναντάει στο πάρκινγκ τον Χέρλυ, που είναι ο ιδιοκτήτητς της εταιρείας και αφού γνωρίζονται ο Χέρλυ λέει στον Λοκ να πάρει τηλέφωνο σε μια άλλη εταιρεία του που είναι γραφείο ευρέσεως εργασίας ή κάτι τέτοιο και να τους πει πως το αφεντικό είπε να του βρούνε δουλειά. η συνομιλία τους κλείνει με τον Χέρλι να λέει στον Λοκ να κρατάει ψηλά το κεφάλι του να χαμογελάσει και όλα θα πάνε καλά.. το ότι του το λέει ο Χέρλι σε κάνει να το πιστεύεις και να το ελπίζεις. Στην παραλία η Ιλάνα, αφού μάζεψε τις στάχτες του Τζέικομπ πάει με τους άλλους να θάψουνε το πτώμα του Λοκ και μετά στον Ναό που είναι το τελευταίο ασφαλές μέρος στο νησί. στο δάσος ο Σωσίας βλέπει ξανά το παιδάκι αλλά αυτήν την φορά το βλέπει και ο Σώγιερ, ο Σωσίας το κυνηγάει και προσπαθεί να το πιάσει, δεν τα καταφέρνει και σκοντάφτει κάπου, από πάνω του είναι το παιδάκι που του λέει πως δεν μπορεί να παραβιάσει τους κανόνες και να τον σκοτώσει (ποιον να σκοτώσει δεν έχουμε ιδέα.. αφού ο Τζέικομπ είναι ήδη νεκρός) τότε ο σωσίας του λέει κάτι που μόνο ο Λοκ θα μπορούσε, ΜΗΝ ΜΟΥ ΛΕΣ ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ. το παιδάκι εξαφανίζεται και ο σωσίας πάει ξανά στον Σώγιερ χωρίς να πει κουβέντα για το περιστατικό. (πριν από αυτό εμφανίζεται ο Ρίτσαρντ στον Σώγιερ και του λέει πως ο Σωσίας δεν θα του πεί τίποτα και πως τους θέλει όλους νεκρούς.) Στην Π.Π ο Λοκ είναι στο γραφείο ευρέσεως εργασίας και προιστάμενη είναι η Ρόουζ.. το ζουμί είναι πως του λέει πως πάσχει από καρκίνο στο τελικό στάδιο και λέει στον Λοκ να αποδεχτεί την κατάστασή του και να ζήσει την ζωή του συμφιλιωμένος με αυτήν.

ο Λοκ μοιάζει λιγότερο εχθρικός προς αυτήν την ιδέα..
στο νησί, ο Σώγιερ απειλεί να πυροβολήσει τον Σωσία αλλά εκείνος δεν φοβάται και ο Σώγιερ τον ρωτάει τι είναι, τότε εκείνος απαντάει πως είναι παγιδευμένος και πως θέλει να ελευθερωθεί. η απάντηση αγγίζει την τελευταία ευαίσθητη χορδή του Σώγιερ που δεν τον πυροβολεί και τον ακολουθεί στον δρόμο προς τις απαντήσεις. Στην Π.Π ο Λοκ ξυπνάει, είναι μια καινούρια μέρα και αφού τελειώνει την πρωινή ρουτίνα του με τις δυσκολίες της τηλεφωνεί στο γραφείο του Τζακ αλλά το κλείνει πριν κλείσει ραντεβού. τον βρίσκει η Έλεν και τον ρωτάει τι έγινε.. εκείνος ξεκινάει να της εξηγεί και πάνω στην ώρα του φέρνουν την βαλίτσα που είχε χάσει, λέει στην Έλεν να την ανοίξει και όταν εκείνη το κάνει και βλέπει τα μαχαίρια ο Λοκ της εξηγεί γιατί είχε πάει στην Αυστραλία και τα σχέδια του για την εξώρμηση στην άγρια φύση της terra incognita australis, μοιάζει όμως πιο συνειδητοποιημένος καθώς της διηγείται το πως δεν τον άφησα να πάει στην εξόρμηση λόγω της αναπηρίας του και εκείνος τους φώναζε πως δεν μπορούν να του πουν τι δεν μπορεί να κάνει.. πιο συνειδητοποιημένος γιατί ίσως για πρώτη φορά παραδέχεται και στον εαυτό του ότι είχαν δίκιο και πως όντως δεν μπορούσε να πάει..
η Έλεν του λέει να έχει πίστη.. και να πάει στον Τζακ, αλλά εκείνος της λέει πως αν εκείνη θέλει να πάει τότε εκείνος θα πάει αλλά θα το κάνει μόνο για αυτήν και της λέει πως δεν πιστεύει στα θαύματα και να μην περιμένει ούτε και εκείνη κανένα. Εκείνη του λέει πως το μόνο πράγμα που περίμενε ήτανε αυτός και τώρα τον έχει.. Love.. true Love.. δεν ξέρω αν ο Λοκ μπορεί να το νιώσει η αν ακόμα έχει τις αμφιβολίες του αλλά η ευτυχία μοιάζει εφικτή εκείνες τις στιγμές, μπορεί να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή μαζί της. η μαλακία είναι πως εμείς γνωρίζουμε πως στην ορίτζιναλ χρονική γραμμή η Έλεν θα πεθάνει, το θέμα είναι αν το ίδιο θα συμβεί και στην Π. Π. Το πιο λογικό είναι οτι θα συμβεί.. άρα όλα αυτά προς τι; ο Λοκ είναι καταδικασμένος στην μιζέρια και σε αυτήν την παράλληλη πραγματικότητα;

στο νησί, ο Σώγιερ με τον Σωσία, κατεβαίνουν σε μια σπηλειά που μάλλον είναι το σπίτι του Σωσία και εκείνος τον οδηγεί σε μια άλλη σπηλειά που στους τοίχους της είναι γραμμένα τα ονόματα των επιζώντων και κάποιοων άλλων και κάποια νούμερα δίπλα από αυτά. τα νούμερα είναι τα γνωστά Νούμερα.

4 για τον Λοκ, 8 για τον Χέρλυ, 15 για τον Σώγιερ, 16 για τον Σαγίντ, 23 για τον Τζακ και 42 ή για τον Τζιν ή για την Σαν.

ο Σωσίας εξηγεί πως τα ονόματα αυτά είναι τα ονόματα των πιθανών υποψηφίων.. υποψήφιοι για να πάρουν την θέση του Τζέικομπ ως προστάτη του νησιού. (όταν ο Σώγιερ ρωτάει να το προστατέψουν από τί; ο Σωσίας λέει πως είναι ένα απλό κωλονήσι που δεν χριάζεται προστασία γιατί δεν έχει εχθρούς)

παρεμπιπτόντως στην Π.Π ο Λοκ είναι αναπληρωτής καθηγητής σε ένα σχολείο όπου δάσκαλος ευρωπαικής ιστορίας είναι ο Μπεν!!

αν πάρει την θέση του Τζέικομπ ο Σώγιερ έχει τρεις επιλογές.. να μην κάνει τίποτα, να το προστατέψει σαν τον Τζείκομπ και η τρίτη επιλογή είναι να φύγουν μαζί από το νησί.. ο Σώγιερ επιλέγει την τρίτη.. και εκεί τελιώνει το επεισόδιο.

πρέπει να πω ότι ήταν ωραίο.. περίμενα πιο πολλά βέβαια, πιο πολύ δράση πάνω στο νησί και όχι στην Π.Π αλλά οκ.. το θέμα μου είναι η αντιμετώπιση του Λοκ.. έχω βαρεθεί να τον υποτιμάνε τόσο.. ο Σώγιερ π.χ λέει πως ο Λοκ ήταν φοβισμένος ενώ ο Σωσίας δεν είναι.. να τον θάβουν και να μην προθυμοποιήται να μιλήσει ούτε η Σάν ούτε ο Φρανκ.. η μόνη εκτίμηση είναι από τον Μπεν που λέει πως ήταν καλύτερος άνθρωπος από τον ίδιο και πως λυπάται που τον δολοφόνησε. δεν μπορώ να πιστέψω πως ο πραγματικός Λοκ είναι τώρα θαμμένος με τους άλλους επιζώντες που πέθαναν στο νησί και το όνομά του διαγράφηκε από υποψήφιος.. ακόμα ελπίζω πως όλα αυτά είναι ένα παιχνίδι των δημιουργών του LOST και πως στο τέλος θα τον αναστήσουν.. δεν με νοιάζει αν θα φανεί βλακεία η ότιδήποτε, θέλω ο Λοκ να αναστηθεί να γίνει ο προστάτης του νησιού και όλοι οι άλλοι να τον υπηρετούν! τεράστια αγάλματα να στηθούν προς τιμήν του και οι Άλλοι να διαγωνίζονται για το ποιος θα ψάλει πιο όμορφα τους ύμνους που έχουν γραφτεί για αυτόν. In Locke we trust και αυτό που περιμένω πιο πολύ από όλα είναι η Δευτέρα Παρουσία του John Locke..

αυτά τα λίγα..

LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOST



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου