Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

το βέλος του χρόνου

μερικές εικόνες, σκέψεις.. που θα ήθελα να γίνουν ιστορίες, η πρώτη φανταστική, και η δεύτερη οχι φανταστική
υπάρχει μια έννοια στην φυσική (ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται η ανεξάντλητη πηγή) που ονομάζεται βέλος του χρόνου, the arrow of time, και από ότι κατάλαβα είναι απλά η φαινομενική κατεύθυνση του χρόνου από το παρελθόν προς το μέλλον
λοιπόν με βάση αυτό μια μέρα που περπατούσα σκέφτηκα, το βέλος του χρόνου.. το βέλος του χρόνου.. το βέλος του χρόνου, δεν ξέρω ακριβώς γιατί και μετά μου ήρθε η ιδέα για μια ιστορία, κάπου κάπως κάτι, υπάρχει ένα βέλος (ίσως τεράστιο, γιατί ήταν από το τόξο κάποιου τιτάνα, προφανώς του κρόνου.. ήταν ο κρόνος τιτάνας; νομίζω ναι.. οι πηγές δεν αναφέρουν κάποιο τόξο αλλά οκ..) το οποίο είναι το βέλος του χρόνου και αν χρησιμοποιήσεις ένα τόξο, το οποίο μπορεί να είναι και Το Τόξο για να ρίξεις αυτό το βέλος αλλάζεις την ροή του χρόνου, βασικά σκεφτόμουν ταξίδι στο παρελθόν..
ο ήρωας ψάχνει το θρυλικό αυτό βέλος που έχει την δύναμη να σε ταξιδέψει πίσω στον χρόνο για να αποτρέψει μια καταστροφή η οποία έχει ήδη συμβεί, μάλλον σε κάποιον φανταστικό, μυθικό παρελθόντα χρόνο, ίσως και σε έναν κόσμο περίπου σαν τον δικό μας (εννοώ του παρελθόντος..)
Γλύκα, επειδή αυτός είναι ο τομέας σου ( :) ) πως σου φαίνεται η ιδέα αυτή;;
έχω και μια άλλη αλλά δεν έχω χρόνο να την αναφέρω.. η οποία δεν είναι για φανταστική ιστορία αλλά πιο καθημερινή, ρεαλιστική και όλα αυτά και μάλλον αδιάφορη.. πω.. πρέπει να φύγω!

2 σχόλια:

 1. Τώρα νιώθω ταμάλα κολακευμένη που ζητάς τη συμβουλή μου... ;)

  Λοιπόν, θα σε μεταφέρω κυρίως συμβουλές που δόθηκαν σε μένα από συγγραφείς και ανθρώπους του χώρου γενικότερα που είχα την τύχη να γνωρίσω πρόσφατα.

  Η ιδέα αυτή καθεαυτή ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα. Αλλά αυτή δεν αρκεί. Καταρχήν πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις αυτό που λέμε world building (άσε το πόσες φορές μου το τόνισαν σε μένα και το τονίζω και'γω εξίσου σε σένα!), δηλαδή να χτίσεις τον κόσμο μέσα στον οποίο θα τοποθετήσεις την ιστορία και τους ήρωές σου. Να καθορίσεις από πριν -γραπτώς κανονικά, σε μορφή σημειώσεων- πώς θα είναι η κοινωνία, ο πολιτισμός, η θρησκεία, η ιεραρχία κλπ κλπ και αναλόγως ενδεχομένως να κάνεις έρευνα, αν για παράδειγμα θέλεις τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας σου να μοιάζουν σε μια μεσαιωνική κοινωνία, να κάνεις έρευνα για το πώς ήταν οι μεσαιωνικές κοινωνίες. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω?

  Αφού θα έχεις ολοκληρώσει το world building, καλό θα ήταν να κάνεις ένα γενικό σχεδιάγραμμα για το πώς θα κινηθεί η ιστορία σου. Όχι λεπτομέρειες, απλώς να ξέρεις πώς θα ξεκινήσεις, πως θα προχωρήσεις και πώς θα τελειώσεις την ιστορία. Να έχεις ένα πλάνο.

  Κι έπειτα, θα ξεκινήσεις να γράφεις κανονικά την ιστορία σου, προσέχοντας πολύύύ να ακολουθεί μια δομή αυτό που γράφεις, χωρίς άσχετα κεφάλαια, χωρίς να φλυαρείς χωρίς λόγο, ισορροποώντας περιγραφές με διαλόγους κλπ κλπ. Και πρόσεξε! Ακόμη και τα βιβλία φαντασίας χρειάζονται ρεαλισμό, ειδικά στο πώς θα αποδώσεις τους χαρακτήρες, για να τραβήξεις το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να τον κάνεις να ταυτιστεί.

  Βασικά, θέλει χρόνο και αφοσίωση η συγγραφή γενικότερα, κάποιον να σου ασκήσει αμείλικτη κριτική και διάθεση να την ακούσεις αυτήν την κριτική και να κάνεις τις απαραίτητες προσπάθειες. Εγώ νιώθω τυχερή που βρήκα κάποιον να ασχοληθεί και να με κατευθύνει. Αλλά θέλει κόπο & χρόνο και την απόφαση να κάτσεις να ασχοληθείς σοβαρά.

  Επίσης, βοηθάει πολύ και το να διαβάζεις άλλα λογοτεχνικά βιβλία, για να μελετάς δομή και περιγραφές κλπ.

  Γενικά, το θέμα "συγγραφή" είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο, αλλά φαίνεται τουλάχιστον ότι έχεις καλές ιδέες, αλλά για τις αξιοποιήσεις χρειάζεται δουλειά. Εννοώ ότι πρέπει γενικά να το πάρεις απόφαση και να προσπαθήσεις. Αν το πάρεις και μπορώ να βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο, θα χαρώ πολύ να το κάνω!

  Σόρυ για το υπερβολικά φλύαρο σχόλιο, αλλά πραγματικά με άρεσε η ιδέα, και είπα να δώσει μερικές κατευθύνεις για την περίπτωση που θα θελήσεις να κάνεις τα πρώτα σου συγγραφικά βήματα.

  Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πωπω! έπρεπε να βάλεις και τίτλο στο σχόλιο σου:Ρ το οποίο βέβαι δεν είναι φλύαρο αλλά κατατοπιστικό, μόλις μου ήρθε αυτή η ιδέα σκέφτηκα αμέσως εσένα γιατί όπως είπα είναι ο τομέας σου.. αυτό για το wolrd buiding το έχω ξανακούσει ή μάλλον διαβάσει στον Εκό, σε ένα βιβλίο που λέει για το πως γράφει αυτός, φαίνεται ωραία μέθοδος για να σε κάνει να νοιώθεις σίγουρος για τον κόσμο της ιστορίας σου, αυτό που με δυσκολεύει πιο πολύ σε παρόμοιες περιπτώσεις και τελικά είναι και αυτό που με εμποδίζει από το να τελειώσω ότιδήποτε είναι οτι δεν μπορώ να κάνω αυτό το πλάνο που λες. πάντα υπάρχει η αρχική ιδεά αλλά ποτέ δεν μπόρεσα να σκεφτώ από την αρχή την εξέλιξη της ιστορίας και το που αυτή θα καταλήξει.
  αν έγραφα ποτέ αυτήν την ιστορία, μάλλον θα την έγραφα με την μορφή διηγήματος, το οποίο δεν θα είχε τις ίδιες απαιτήσεις με ένα βιβλίο, ξέρω πως η συγγραφή θέλει δουλειά και δέσμευση και είναι κάτι που δεν μπορώ να αφιερώσω χρόνο αυτήν την περίοδο αλλά μου αρέσει να έχω ιδέες και να τις αφήνω να ωριμάζουν, χτίζονται μέσα μου και να σκέφτομαι το μέλλον όπου όλα αυτά θα έχουν γίνει ολοκληρωμένες ιστορίες και δημοσιευμένα βιβλία, σχεδόν με έναν μαγικό τρόπο και την ελάχιστη προσπάθεια από μένα :Ρ φαντασιόπληκτος στο full.. μπορεί να το προσπαθήσω πάντως, για μια μικρή μικρή ιστορία σχετικά με το βέλος του χρόνου, για κάποιον λόγο μου άρεσε πολύ ως ιδέα! όπως και να έχει thnx για τις συμβουλές και την προσοχή σου :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή