Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

across the sea


Πριν πολύ πολύ καιρό, σε μια παραλία του Νησιού, φτάνει μια έγκυος γυναίκα, γύρω της υπάρχουν συντρίμμια προφανώς από το καράβι της που τσακίστηκε σε κάποια καταιγίδα. Προχωρώντας προς το εσωτερικό του νησιού η έγκυος βρίσκει ένα ποτάμι (οι επιζώντες μας έκαναν πόσο καιρό να βρούνε νερό και αυτή το βρήκε αμέσως..) καθώς είναι στο ποτάμι και πίνει νερό, μια γυναίκα εμφανίζεται από το πουθενά (ή απλά μέσα από το δάσος) και στα Λατινικά (με αγγλική προφορά) της λέει πως θα την βοηθήσει.. την παίρνει λοιπόν μαζί της στις σπηλιές και εκεί της δίνει τροφή και νερό. Το όνομα της εγκύου είναι Κλαούντια . Η Κλαούντια ρωτάει την Γυναίκα, αν υπάρχουν και άλλοι στο νησί και εκείνη της λέει πως είναι η μόνη.. την ρωτάει πως ήρθε στο νησί και εκείνη της λέει πως ήρθε όπως και εκείνη, από ατύχημα.. πόσο καιρό (είσαι εδώ;) πάει να ρωτήσει και η Γυναίκα την σταματάει λέγοντας της πως κάθε ερώτηση που απαντάει θα οδηγεί σε κάποια άλλη και πως καλύτερα θα ήταν να ξεκουραστεί. (αυτό ίσως ήταν και μια απάντηση σε εμάς τους θεατές.. )
Η Κλαούντια της λέει πως θέλει να βρει τους υπόλοιπους ανθρώπους της από το καράβι και η Γυναίκα της λέει πως αν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι στο νησί θα τους βρει εκείνη.
Λίγο αργότερα η Κλαούντια συνειδητοποιεί πως θα γεννήσει και η Γυναίκα την βοηθάει, όταν έρχεται το μωρό στον κόσμο η Κλαούντια της λέει πως το όνομα του είναι Τζέηκομπ, πριν προλάβει να ηρεμήσει όμως την πιάνουν οι πόνοι ξανά.. έχει και δεύτερο μωρό.. το οποίο βγαίνει στριγγλίζοντας.. η Κλαούντια δεν έχει διαλέξει όνομα για αυτό.. Η Γυναίκα το βάζει δίπλα στον Τζέηκομπ και το τυλίγει με ένα σκούρο ύφασμα, σε αντίθεση με το ανοιχτόχρωμο του Τζέικομπ.
Όταν η Κλαούντια ζητάει να δει το μωρό, η Γυναίκα φαίνεται ανήσυχη και αφού της λέει πως λυπάται την σκοτώνει με μια πέτρα.
Μερικές σκέψεις..
Δεν ξέρουμε την ακριβή χρονολογία των γεγονότων αυτών αλλά υποθέτουμε πως είναι τον πρώτο αιώνα μετά χριστόν, το όνομα που δίνει η Κλαούντια στο πρώτο της μωρό είναι Τζέικομπ, Ιακώβ, ένα εβραϊκό όνομα, το δικό της όμως είναι ρωμαϊκό άρα δεν είναι εβραία, αναρωτιέμαι αν είναι χριστιανή, μάλλον ναι αλλιώς δεν μοιάζει λογικό πως μια ρωμαία θα έδινε αυτό το όνομα στο παιδί της. Είμαι σίγουρος πως έγινε χριστιανή μετά από ένα κήρυγμα που άκουσε από τον απόστολο Πέτρο στην ρώμη πριν από τον μαρτυρικό θάνατο του, η εγκυκλοπαίδεια λέει πως πέθανε το 67 μ.χ άρα τα γεγονότα αυτά δεν μπορούν να συμβαίνουν πολύ πριν από αυτήν την ημερομηνία.
Επίσης.. πως ένα καράβι που ξεκίνησε προφανώς από την μεσόγειο κατέληξε στον ειρηνικό ωκεανό; (η τελευταία γνωστή θέση του νησιού..) μοιάζει απίθανο, οπότε μάλλον το νησί τότε ήταν κάπου στην μεσόγειο αναρωτιέμαι αν θα μας πούνε ποτέ το όνομα του (όχι ότι έχει σημασία) και αν θα το συνδέσουνε με κάτι γνωστό.
Συνεχίζουμε..
13 χρόνια μετά, ένας νεαρός ντυμένος στα μαύρα, ο αδελφός του Τζέηκομπ βρίσκει ένα παιχνίδι στην άμμο, το παίρνει μαζί του και όταν ο Τζέικομπ τον βρίσκει εκείνος του λέει πως για να τον αφήσει να παίξει μαζί του πρέπει να μην το πει στην Μητέρα γιατί εκείνη θα τους το πάρει, ο Τζέηκομπ δεν νοιώθει και πολύ άνετα να λέει ψέματα στην Μητέρα αλλά το κάνει προκειμένου να παίξει.
Ο Τζέηκομπ λίγο αργότερα επιστρέφει στις σπηλιές και βρίσκει την Μητέρα να πλέκει κάτι (από εκεί το πήρε και ο Τζέηκομπ..) εκείνη τον ρωτάει τι έγινε και εκείνος της λέει, η Μητέρα πηγαίνει στην παραλία και βρίσκει τον αδελφό του Τζέηκομπ (ή τον μικρό σωσία) εκείνος καταλαβαίνει πως ο Τζέηκομπ της έχει πει για το παιχνίδι, η Μητέρα του λέει πως ο Τσέηκομπ δεν είναι σαν και αυτόν.. δεν ξέρει να λέει ψέματα, ο μικρός σωσίας την ρωτάει πως είναι αυτός και εκείνη του λέει ξεχωριστός, επίσης του λέει πως εκείνη του άφησε το παιχνίδι, πράγμα που τον κάνει να απογοητευτεί γιατί ήλπιζε να έχει έρθει από κάπου αλλού, από κάπου πέρα από την θάλασσα, η Μητέρα όμως του λέει πως το Νησί είναι το μόνο πράγμα που υπάρχει. Ο Μικρός σωσίας την ρωτάει από πού ήλθαν και εκείνη του λέει πως αυτός και ο Τζέηκομπ ήρθαν από αυτήν και εκείνη από την μητέρα της.. όταν την ρωτάει και που είναι η μητέρα της εκείνη του λέει πως είναι νεκρή. Ο Σωσίας δεν ξέρει τι είναι αυτό και η Μητέρα του λέει πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχήσει για αυτό (ή είχε στον νου της να τον κάνει αθάνατο, όπως ο Τζέηκομπ τον Ρίτσαρντ ή τον είχε κάνει ήδη)
Κάποια μέρα που τα παιδιά βγήκαν για κυνήγι, συνάντησαν κάποιους ανθρώπους και όταν τους είδαν πήγαν πίσω στην Μητέρα και το είπαν, εκείνοι τους είπε πως δεν είναι σαν και αυτούς και πως δεν ανήκουν στο Νησί, εκείνοι είναι εκεί για κάποιον σκοπό.. για ποιον σκοπό; Ρωτάει ο μικρός σωσίας και η Μητέρα τους πηγαίνει για να δούνε.. τους οδηγεί μέσα από το δάσος με τα μάτια κλειστά.
Όταν την ρωτάνε αν ήξερε για αυτούς τους ανθρώπους εκείνη τους λέει πως ήξερε αλλά δεν τους είπε για να μην τους τρομάξει, από πού έρχονται της λένε και εκείνη απαντάει από ένα άλλο μέρος του νησιού και μην τους ψάξετε ποτέ γιατί θα σας βλάψουν.. γιατί θα μας βλάψουν; Επειδή είναι άνθρωποι και αυτό κάνουν οι άνθρωποι, και εμείς είμαστε άνθρωποι μπορούμε να βλάψουμε ο ένας τον άλλον ρωτάει ο μικρός σωσίας, και τότε η Μητέρα τους αποκαλύπτει ότι τους έκανε έτσι ώστε να μην μπορούν να βλάψουν ο ένας τον άλλον. Επίσης για τους ανθρώπους τους λέει πως έρχονται , μαλώνουν, καταστρέφουν διαφθείρουν και πάντα τελειώνει το ίδιο.. το ίδιο που αργότερα θα πει ο Σωσίας στον Τζέηκομπ.
Τους οδηγεί λοιπόν σε ένα ποτάμι που καταλήγει σε μια σπηλιά και μέσα στην σπηλιά αυτή υπάρχει ένα φως.. το πιο όμορφο λαμπερό και ζεστό φως που θα δουν η θα νιώσουν ποτέ τους, αυτός είναι ο λόγος που βρίσκονται εδώ.. για να προστατέψουν αυτό το φως, το οποίο υπάρχει και μέσα σε κάθε άνθρωπο αλλά οι άνθρωποι πάντα θέλουν περισσότερο και αν προσπαθήσουν να το πάρουν θα το σβήσουν και αν το φως σβήσει στο Νησί θα σβήσει παντού. Η Μητέρα τους λέει πως δεν μπορεί να το προστατεύει για πάντα αυτή και πως κάποια στιγμή κάποιος από αυτούς τους δύο θα πάρει την θέση της.
Αργότερα τα παιδιά παίζουν με το παιχνίδι που βρήκε ο μικρός σωσίας και όταν ο Τζέηκομπ κάνει μια κίνηση ο σωσίας του λέει πως δεν μπορεί να το κάνει γιατί είναι ενάντια στους κανόνες. Τότε ο Τζέηκομπ του λέει πως αυτός έκανε τους κανόνες.. και ο Σωσίας του λέει πως κάποτε και ο Τζέηκομπ μπορεί να φτιάξει κάποιο παιχνίδι και όλοι θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες του. Ξαφνικά ο Σωσίας βλέπει το φάντασμα της μητέρας τους, της Κλαούντια αλλά ο Τζέηκομπ δεν μπορεί να το δει..
Την ακολουθεί και εκείνοι του δείχνει έναν μικρό οικισμό που έφτιαξαν οι άνθρωποι της μετά το ναυάγιο τους και εξηγεί στον Σωσία πως εκείνη είναι η μητέρα τους και πως ήρθαν με ένα πλοίο από ένα μέρος πέρα από την θάλασσα. Ο Σωσίας της λέει πως δεν υπάρχει τίποτα πέρα από την θάλασσα αλλά η Κλαούντια του λέει πως υπάρχουν πολλά εκεί έξω και πως και εκείνος ήρθε από εκεί. Το βράδυ ο Σωσίας μαζεύει τα πράγματα του και του Τζέηκομπ και τον παίρνει μαζί του για να φύγουν και να εγκαταλείψουν την Μητέρα.
Ο Τζέηκομπ δεν θέλει όμως και όταν ο Σωσίας του λέει πως όλα όσα τους έχει πει είναι ψέματα και πως δεν τους αγαπάει ο Τζέηκομπ τρελαίνεται και του επιτίθεται, οι φωνές ξυπνάνε την Μητέρα που έρχεται και βλέπει τι γίνεται..
Εκείνη παραδέχεται πως όσα είπε ο Σωσίας είναι αλήθεια αλλά ο Τζέηκομπ δεν την εγκαταλείπει, η Μητέρα λέει στον Σωσία πως παρότι του έχουν πει ποτέ δεν θα μπορέσει να φύγει από το Νησί. Εκείνος λέει πως κάποια μέρα θα το καταφέρει.
Κάποια στιγμή στην παραλία..
Ο Τζέηκομπ είναι δίπλα στην Μητέρα που είναι στεναχωρημένη.. ο Τζέηκομπ την ρωτάει γιατί σκότωσε την μητέρα τους και εκείνη λέει πως αν δεν την σκότωνε θα τους έπαιρνε μαζί της στους ανθρώπους της και τότε αυτοί θα γινόντουσαν κακοί όπως και εκείνοι, και αυτό δεν μπορούσε να το αφήσει να συμβεί, είμαι καλός ρωτάει ο Τζέηκομπ; Ναι φυσικά και είσαι λέει η Μητέρα.. τότε γιατί αγαπάς εκείνον πιο πολύ από εμένα;απλά σε αγαπάω με άλλο τρόπο.. (μούφες :Ρ)
30 περίπου χρόνια μετά
Ο Τζέηκομπ πλέκει και η Μητέρα είναι κουρασμένη..
Ο Τζέηκομπ επισκέπτεται τον οικισμό του αδελφού του και παρακολουθεί τους ανθρώπους, ο Σωσίας τον βλέπει και λίγο μετά παίζουν το παιχνίδι που είχε βρει στην παραλία.
Ο Σωσίας τον ρωτάει για την Μητέρα και ο Τζέηκομπ του λέει πως δεν ρωτάει για αυτόν.. ο Σωσίας τότε λέει πως έκανε λάθος και ρώτησε και αυτός για εκείνην.. Γιατί μας παρακολουθείς Τζέηκομπ; Για να δω αν η Μητέρα έχει δίκιο για αυτούς..
Αν είναι κακοί; Λέει ο Σωσίας; Ναι..
Η Μητέρα μπορεί να είναι τρελή αλλά σε αυτό έχει δίκιο του λέει, είναι ανάξιοι εμπιστοσύνης, άπληστοι, ψεύτες και manipulative..
Τότε γιατί είσαι μαζί τους;
Επειδή είναι τα μέσα για έναν σκοπό..
Ποιον σκοπό; (ο Τζέηκομπ μοιάζει ΒΛΑΚΑΣ, γαμώτο..)
Φεύγω Τζέηκομπ.. βρήκα έναν τρόπο να φύγω..
Δεν υπάρχει τρόπος να φύγεις..
Τότε ο Σωσίας παίρνει ένα μαχαίρι (το ίδιο μαχαίρι που έδωσε στον Ρίτσαρντ για να σκοτώσει τον Τζέηκομπ και το ίδιο μαχαίρι που έδωσε ο Ντόγκεν στον Σαγίντ για να σκοτώσει τον Σωσία) και το πετάει προς ένα πηγάδι, το μαχαίρι αντί να προσκρούσει στο πηγάδι κολάει πάνω του.. μαγνητισμός.. κάτι μαγικό για εκείνες τις εποχές.
Ο Σωσίας λέει στον Τζέηκομπ πως υπάρχουν πολύ έξυπνοι άνθρωποι ανάμεσα τους και πως όταν βρίσκουν μέρη στο Νησί όπου το μέταλλο συμπεριφέρεται περίεργα σκάβουν και αυτήν την φορά βρήκαν κάτι. Προτείνεις τον Τζέηκομπ να φύγει μαζί του αλλά εκείνος αρνείται λέγοντας του πως αυτό είναι το σπίτι του.. ο Σωσίας του λέει πως δεν ισχύει το ίδιο για αυτόν και τον ρωτάει τι θα κάνει όταν η Μητέρα πεθάνει, ο Τζέηκομπ λέει πως ποτέ δεν θα πεθάνει αλλά ο Σωσίας του λέει πως όλα τα πράγματα πεθαίνουν.
Όταν ο Τζέηκομπ επιστρέφει στις σπηλιές η Μητέρα τον ρωτάει που ήταν και εκείνος της λέει πως ξέρει που ήταν. Τι σου είπε του λέει; Και ο Τζέηκομπ της λέει πως ο αδελφός του βρήκε τρόπο να φύγει από το Νησί. Αυτό κάνει την Μητέρα να πάει από εκεί και επισκέπτεται τον Σωσία κάτω στο πηγάδι..
Εκείνος της λέει πως έψαχνε τόσα χρόνια να βρει εκείνο το μέρος που τους είχε πάει όταν ήταν μικροί, με το φως αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να το ξαναβρεί και τότε σκέφτηκε πως ίσως υπήρχε τρόπος να το βρει αλλιώς.
Του πήρε καιρό αλλά το βρήκε.. και λέγοντας αυτά βγάζει μια πέτρα από τον τοίχο και από πίσω αποκαλύπτεται το φως..
Οι ακτίνες του φωτίζουν έναν τροχό.. έναν μεγάλο τροχό, τον ίδιο τροχό που ο Μπεν γύρισε για να μετακινήσει το Νησί και τον ίδιο τροχό που γύρισε ο Λοκ για να το σταματήσει από το να κάνει άλματα στον χρόνο. Ο σωσίας λέει πως θα κάνει ένα άνοιγμα στον τοίχο και θα τοποθετήσει τον τροχό.. το οποίο με κάποιο σύστημα θα κινεί το φως και το νερό με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο και έπειτα θα τον γυρίσει και όταν το κάνει αυτό θα μπορεί επιτέλους να φύγει από το Νησί, πως τα ξέρεις όλα αυτά των ρωτάει η Μητέρα και εκείνος λέει πως τα ξέρει επειδή είναι ξεχωριστός. Μην φύγεις του λέει εκείνη.. πρέπει της απαντάει αυτός επειδή δεν ανήκω εδώ. Τότε αυτό είναι αντίο του λέει εκείνη και τον αγκαλιάζει.. έπειτα του πιάνει το κεφάλι και το βαράει στον τοίχο (μανία.. με τα κεφάλια και τις πέτρες..) ο Σωσίας πέφτει λιπόθυμος
Η Μητέρα επιστρέφει στις σπηλιές και παίρνει τον Τζέηκομπ και τον πηγαίνει στο φως, του λέει πως πρέπει αυτός να το προστατεύει τώρα.. την ρωτάει για το φως και εκείνη του λέει πως εκεί υπάρχει η ζωή, ο θάνατος και η αναγέννηση.. (*) είναι η πηγή, η καρδιά του Νησιού.
Του λέει επίσης να της υποσχεθεί να μην κατέβει ποτέ εκεί κάτω..
Θα πέθαινα την ρωταέι ο Τζέηκομπ, κάτι πολύ χειρότερα του λέει εκείνη..
Η Μητέρα του βάζει ένα ποτήρι κρασί και του λέει πως αν το πιεί αποδέχεται την ευθύνη να είναι ο προστάτης του φωτός και κάποτε να βρει τον αντικαταστάτη του, ο Τζέηκομπο δεν πολυθέλει γιατί πιστεύει πως η Μητέρα προτιμούσε τον Σωσία για αυτήν την δουλειά αλλά εκείνη του λέει πως τώρα βλέπει πως από πάντα έπρεπε να είναι ο Τζέηκομπ και πως τώρα το καταλαβαίνει όπως και εκείνος θα το καταλάβει κάποτε. Ο Τζέηκομπ πίνει και η Μητέρα του λέει πως τώρα οι δύο τους είναι το ίδιο. Μετά την τελετή αυτή ο Τζέηκομπ φαίνεται κάπως διαφορετικός, ίσως οι γνώσεις της μητέρας πέρασαν σε αυτόν.
Το πρωί ο σωσίας ξυπνάει και συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί, η μητέρα μπάζωσε το πηγάδι, σκότωσε όλους τους χωρικούς και έκαψε το χωριό (πως τα έκανε όλα αυτά είναι άλλο θέμα)
Ο Σωσίας τρελαίνεται (όχι τόσο για τις χαμένες ζωές αλλά για την χαμένη ευκαιρία να φύγει)
Η μητέρα πηγαίνει στις σπηλιές όπου την περιμένει ο Σωσίας (το ήξερε) ο οποίος την μαχαιρώνει.
Την ρωτάει γιατί δεν τον άφηνε να φύγει και εκείνη καθώς ξεψυχάει του λέει πως δεν τον άφηνε επειδή τον αγαπούσε και του λέει ευχαριστώ.. (μάλλον επειδή την σκότωσε)
Ο Σωσίας μοιάζει να το μετανιώνει αλλά εκείνη την ώρα μπαίνει ο Τζέηκομπ και μόλις βλέπει τι έγινε τρελαίνεται.. χτυπάει τον Σωσία και τον κουβαλάει μέχρι το Φως. Εκεί τον πετάει μέσα στο ποτάμι που τον οδηγεί στην πηγή του φωτός, λίγο αργότερα η πρώτη εμφάνιση του black smoke monster, μάθαμε επιτέλους πως ο Σωσίας έγινε το τέρας.
Λίγο μετά ο Τζέηκομπ βρίσκει το πτώμα του αδελφού του πιασμένο σε κάτι κλαδιά δίπλα σε ένα ποτάμι, τον παίρνει από εκεί εμφανώς μετανοιωμένος.. (το έχει η οικογένεια, να σκοτώνει και μετά να μετανιώνει..)
Τον πηγαίνει στις σπηλιές και τον τοποθετεί μαζί με την Μητέρα σε ένα βαθούλωμα σε κάποιον τοίχο της σπηλιάς, μαζί τους βάζει σε ένα σακουλάκι μια λευκή και μια μαύρη πέτρα! Είναι οι σκελετοί που θα βρούνε σε περίπου 1900 χρόνια οι επιζώντες και που ο Λοκ θα ονομάσει Αδάμ και Εύα, κοντά αλλά όχι ακριβώς.. Κάιν και Εύα ίσως..
Αυτά…
Λοιπόν.. τι μάθαμε..
Πόσο χρονών είναι ο Τζέηκομπ..
Την σχέση του με τον Σωσία..
Πως ήρθαν στο Νησί
Τι σημαντικό κρύβει το Νησί που πρέπει να έχει προστάτη
Πως ο Σωσίας έγινε το Τέρας
Ποιοι ήταν οι σκελετοί που βρήκαν οι επιζώντες..
Ποιος έχτισε τον Τροχό.. (αν και μάλλον ο Σωσίας έβαλε αργότερα άλλους να τον κάνουν, ήταν δική του ιδέα)
Επίσης.. ποιο πάνω που έχω ένα αστεράκι.. εκεί που η Μητέρα λέει πως το φως είναι η ζωή, ο θάνατος η αναγέννηση.. μήπως υπάρχει ακόμα ελπίδα για τον Τζον Λοκ;; μήπως αναγεννηθεί και γίνει ο προστάτης του νησιού; Αυτός που πίστεψε σε αυτό ποιο πολύ από όλους;;;; ελπίζω πως ναι..

4 σχόλια:

  1. einai apla terastio agapimene mu file.. kai apla variemai na to diavasw :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι είναι τεράστιο.. και επίσης χωρίς τις εικόνες μοιάζει ακόμα πιο τεράστιο! για κάποιον λόγο η lostpedia άλλαξε τον τύπο των αρχείων της για τις φώτο και δεν μπορώ να τις χρησιμοποιώ :Ρ (με το χρησιμοποιώ εννοώ να τις κλέβω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχει δίκαιο η margeo! Ίσως θα πρέπει να βρείς αλλή πηγή εικόνων γιατί έτσι μοιάζει ατέλειωτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και αν ο πραγματικός σκοπός ήταν να μοιάζει ατελείωτο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή