Μου κάνει πάντα εντύπωση πως μέσα από διαφορετικά μονοπάτια καταλήγεις σε προορισμούς γνωστούς και μέρη που έχεις ήδη επισκεφθεί. Στην περίπτωση μας η παραπάνω εικόνα, ο μήνας φεβρουάριος όπως τον παρουσιάζει το ημερολόγιο του βιβλίου Tres Riches Heures Du Duc de Berry, άρχισα να διαβάζω το βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο, αναμνήσεις επί χάρτου* (θα αναφέρω κάτι αργότερα σχετικά με τον τίτλο) και έφτασα στο κεφάλαιο που λέγεται Tres Riches Heures, και μιλάει για το εν λόγω εικονογραφημένο μεσαιωνικό χειρόγραφο, και λέω τί είναι αυτό.. από που το ξέρω, κάτι μου θυμίζει βάζω λοιπόν στο google τον τίτλο και επιλέγοντας τις εικόνες μου εμφανίζει αποτελέσματα που βρίσκω γνωστά.. αυτό λοιπόν είναι.. είχα ξανασυναντήσει παλιότερα τις εικόνες γιατί τις χρειαζόταν η sis για μια εργασία, δεν θυμόμουν όμως πως προέρχονταν από το συγκεκριμένο βιβλίο. Μπήκα στην πηγή (βλέπε: wikipedia) και εντόπισα τις εικόνες με τους μήνες και διάλεξα τον Φεβρουάριο, με σκοπό βέβαια να την αναρτήσω στο σημερινό ποστ. μέχρι αυτήν την στιγμή (ή εκείνη την στιγμή) δεν ήξερα τι θα έγραφα αλλά έγινε αυτό και τώρα γράφω αυτά:Ρ πλησιάζει 4..
έτσι περνούσαν τον Φεβρουάριο τους τον 15 αιώνα, κόβοντας ξύλα.. πηγαίνοντας στην αγορά με γαιδάρους.. τριγυρνώντας άσκοπα στο κρύο φορώντας μόνο ένα σάλι(; ή ότι και αν είναι εκείνο το άσπρο πράγμα..) τα πρόβατα μαζεμένα στο μαντρί, οι γυναίκες ζεσταίνονται μπροστά στην φωτιά και ένας μεσαιωνικός Jubei κάθεται δίπλα στα πόδια τους. οικόσιτα περιστέρια.. άραγε τα είχαν για να τα τρώνε; η μήπως έστελναν και μηνύματα; δεμάτια από κλαδιά και βαρέλια που περιέχουν ποιος ξέρει τι.. αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι τι είναι εκείνο το κυκλικό κτίσμα στα δεξιά της εικόνας. ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος που είναι φτιαγμένος ο φράχτης, λες και είναι καλάθι. ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρουσία τόσων αστρολογικών αναφορών σε ένα βιβλίο που είναι θρησκευτικό, Υδροχόος και ιχθύες, το άρμα του ήλιου και ένα σεληνιακό ημερολόγιο.
*όσον αφορά τον τίτλο του βιβλίου του Έκο, ο ελληνικός τίτλος είναι Αναμνήσεις επι χάρτου, κείμενα για τη βιβλιοφιλία (προφανώς από το ασκήσεις επί χάρτου) ο τίτλος του πρωτοτύπου είναι LA MEMORIA VEGETALE e altri scritti di bibliofilia, που σημαίνει προφανώς Η ΦΥΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ και άλλα κείμενα για την βιβλιοφιλία, όλως παραδόξως προτιμώ τον ελληνικό τίτλο. Αναμνήσεις επί χάρτου.. η φυτική μνήμη είναι ένα είδος μνήμης σχετικά με τα βιβλία, θα αντιγράψω όσα λέει ο Έκο μια άλλη μέρα για όσους ενδιαφέρονται. λοιπόν... στα επόμενα posts του emeroblogio.. η φυτική μνήμη και τα εικονογραφημένα περιθώρια των βιβλίων, αν και δεν ξέρω πότε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου