Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Sundown

previously on lost
ο Σαγίντ σκοτώνεται από τον μπαμπά του Μπεν.. οι Άλλοι τον βουτάνε στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ τους και εκείνος ανασταίνεται προς μεγάλη έκπληξη όλων, ο Ντόγκεν τον βάζει σε μια περίεργη συσκευή και τον βασανίζει.. ο Λένον ζητάει από τον Τζακ να δώσει το χάπι στο Σαγίντ, ο Τζακ μαθαίνει πως το χάπι έχει δηλητήριο και ρωτάει γιατί θέλουν να τον σκοτώσουν, ο Ντόγκεν του λέει πως υπάρχει ένα σκοτάδι μέσα του που εξαπλώνεται και όταν φτάσει στην καρδιά του δεν θα έχει απομείνει τίποτα από τον παλιό Σαγίντ, ο Σαγίντ ρωτάει τι του κρύβει ο Τζακ και εκείνος του λέει πως οι Άλλοι ήθελαν να τον δηλητηριάσουν


Στην Π.Π ο Σαγίντ φτάνει σε ένα σπίτι και χτυπάει το κουδούνι, φαίνεται διστακτικός και ερωτευμένος.. ξέρουμε πως θα του ανοίξει η Νάντια και όντως αυτό συμβαίνει, τον αγκαλιάζει και βλέπουμε το δαχτυλίδι της, είναι παντρεμένη.. μπαίνουν μέσα και δυό παιδάκια εμφανίζονται που αποκαλούν τον Σαγίντ θέιο..!!! σε λίγο εμφανίζεται και ο σύζυγος της Νάντια που είναι ο αδελφός του Σαγίντ! και πάνε όλοι στην τραπεζαρία για φαγητό
τα παιδιά πάνε να πάρουν τα δώρα που τους έφερε ο θέιος Σαγίντ και ο Ομέρ(;) σηκώνει το κινητό του κατά την διάρκεια του γεύματος πράγμα που αναστατώνει την Νάντια.. και για λίγο μένει μόνη με τον Σαγίντ, καταλαβαίνουμε πως και εκείνη είναι ερωτευμένη μαζί του, τα παιδιά εμφανίζονται την πιο ακατάλληλη στιγμή και φαίρνουν μια φωτογραφία της Νάντια που βρήκαν στην βαλίτσα του Σαγίντ, ο Ομέρ το ακούει και τους παρατηρεί βλοσυρός..
στο νησί ο Σαγίντ πηγαίνει στον Ντόγκεν για να "μιλήσουν" τον ρωτάει για την μηχανή που τον βασάνισαν και ο Ντόγκεν του λέει πως για κάθε άνρωπο υπάρχει μια ζυγαριά, στην μια πλευρά της είναι το καλό και στην άλλη το κακό, η μηχανή αυτή δείχνει προς τα ποια μεριά κλίνει κάθε άνθρωπος και του Σαγίντ έκλινε προς την λάθος πλευρά.. (αναρωτιέμαι αν θα εξηγήσουν ποτέ πως ένα βασανιστήριο με ηλεκτρισμό μπορεί να δείξει το καλό που υπάρχει σε έναν άνθρωπο..) ο Σαγίντ τον ρωτάει αν για αυτό προσπάθησαν να τον δηλητηριάσουν και ο Ντόγκεν εκπλήσεται που ο Σαγίντ το ξέρει, του λέει πως θα ήταν καλύτερα αν ήταν νεκρός και ο Σαγίντ απαντάει πως δεν τον ξέρει και πως είναι καλός άνθρωπος, τότε ο Ντόγκεν του επιτίθεται και αρχίζουν να παλεύουν, ο Ντόγκεν έχει το πάνω χέρι τις περισσότερες στιγμές αλλά και ο Σαγίντ είναι αρκετά καλός (στο Ιράκ τους εκπαίδευαν καλά φαίνεται..)
σε μια φάση ο Ντόγκεν έχει βάλει κάτω τον Σαγίντ και είναι έτοιμος να τον σκοτώσει αλλά η μπάλα του του Μπέιζμπωλ πέφτει κάτω και για κάποιον λόγο ο Ντόγκεν τον αφήνει να ζήσει και απλά τον διώχνει από τον Ναό.

έξω από τον Ναό βρίσκονται ο Σωσίας με την Κλαιρ και ο Σωσίας της ζητάει να μπει μέσα, εκείνη θέλει να μάθει αν θα κρατήσει τον λόγο του και θα της δώσει τον Άαρων ξανά, εκείνος λέει πως πάντα κρατάει τον λόγο του, εκείνη τον ρωτάει αν θα βλάψει όσους είναι μέσα και εκείνος λέει μόνο αυτούς που δεν θα τον ακούσουν.. η κλαιρ μπαίνει μέσα..

στην Π.Π ο Ομέρ ξυπνάει τον Σαγίντ και του λέει πως δανείστηκε λεφτά από έναν τοκογλύφο και τώρα τον κυνηγάνε και θέλει από τον Σαγίντ να τον βοηθήσει με την πείρα του.. να ξεφορτωθεί τους τοκογλύφους, λέει στον Σαγίντ να το κάνει για την Νάντια αν όχι για αυτόν. ο Σαγίντ λέει πως δεν είναι πια ο ίδιος άνθρωπος και δεν θα το κάνει..
πίσω στο νησί ο Σαγίντ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον Ναό και από μια κουβέντα με τον Μάιλς μαθαίνει πως αυτό που τον ανέστησε δεν είχε να κάνει με τους Άλλους οι οποίοι ήταν το ίδιο έκπληκτοι με τους επιζώντες από το θάυμα αυτό..
εκείνη την ώρα μπαίνει η Κλαιρ μέσα και ο Λένον απαγορεύει στους φρουρούς να την σκοτώσουν. Η Κλαίρ λέει στον Ντόγκεν πως ο Σωσίας θέλει να του μιλήσει και τον περιμένει έξω από τον Ναό, εκείνος απαντάει πως δεν είναι ηλίθιος και πως αν βγει έξω από τον Ναό ξέρει πως θα τον σκοτώσει, η Κλαιρ του λέει τότε να στείλει κάποιον που ο Σωσίας δεν θα σκοτώσει. ο Ντόγκεν διατάζει να βάλουν την Κλαιρ σε μια τρύπα και λέει στον Σαγίντ να τον ακολουθήσει, μαζί πηγαίνουν στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Ντόγκεν

ο Ντόγκεν τον ρωτάει πρώτα αν γνωρίζει που είναι ο Τζακ με τον Χέρλυ αλλά εκείνος δεν γνωρίζει και ρωταέι τον Ντόγκεν για την Κλαιρ, ο Ντόγκεν του λέει πως είναι ένα μπερδεμένο κορίτσι κάτω από την επιρροή ενός πολύ θυμωμένου ανθρώπου. Ενός άνδρα που ήταν παγιδευμένος για χρόνια αλλά τώρα που ο Τζέικομπ πέθανε είναι ελεύθερος, του λέει επίσης πως είναι το απόλυτο κακό προσωποποιημένο και πως δεν θα σταματήσει αν δεν πεθάνουν όλοι πάνω στο Νησί και ζητάει από τον Σαγίντ να τον σκοτώσει, ο Σαγίντ του λέει πως δεν υπάρχει λόγος να το κάνει μετά από όλα αυτά που πέρασε εξαιτίας του Ντόγκεν αλλά ο Ντόγκεν του λέει πως αν πιστεύει πως υπάρχει ακόμα καλό μέσα του αυτή είναι η ευκαιρία να το αποδείξει. (τι ωραίο.. σκότωσε για να δείξεις πόσο καλός είσαι..) στην Π.Π ο Σαγίντ στέλνει τα ανήψια του σχολείο, λίγες στιγμές αργότερα εμφανίζεται η Νάντια και του λέει πως κάτι συνέβη στον Ομέρ και πως είναι στο νοσοκομείο, πηγαίνουν εκεί και ενας γιατρός τους εξηγεί τα τραύματα του και πως προήλθαν από ληστεία, ο Σαγίντ καταλαβαίνει τι συμβαίνει και κάνει να φύγει για να βρει τον τοκογύφο αλλά η Νάντια τον σταματάει και του λέει να μην κάνει αυτό που σκέφτεται αλλά να πάει σπίτι με τα παιδιά και να τα κάνει να νοιώσουν καλά.. και ασφαλή.
στο νησι ο Σαγίντ έχει φύγει από τον Ναό και συναντάει την Κέητ που επιστρέφει, εκείνη ρωτάει τί έγινε και εκείνος της λέει να ρωτήσει τον Μάιλς.. η Κέητ επιστρέφει στον Ναό και πηγαίνει στον Μάιλς που της εξηγεί τί έγινε, και την επιστροφή της Κλαιρ. η Κέητ ενθουσιάζεται και θέλει να πάει να την δει. ο Σαγίντ περιπλανιέται στο δάσος και σε μια στάση του για νερό ακούει τους γνωστούς ήχους του Τέρατος από καπνό, και του εμφανίζεται ο Σωσίας, ο Σαγίντ τον καρφώνει με το μαχαίρι αλλά εκείνος δεν παθαίνει τίποτα προς έκπληξη όλων μας.. και του Σαγίντ. ο Σωσίας τον ρωτάει γιατί το έκανε αυτό και ο Σαγίντ του λέει πως ο Ντόγκεν του είπε πως είναι η προσωποποίηση του κακού, Ο Σωσίας δείχνει στον Σαγίν τα πράγματα από άλλη σκοπιά.. του Λέει πως ο Ντόγκεν τον έστειλε εκεί ενώ ήξερε πως δεν θα μπορούσε να τον σκοτώσει απλά για να πεθάνει, και πως είναι σίγουρος πως δεν είναι η πρώτη φορά που προσπάθησε να τον σκοτώσει, ο Σαγίντ το παραδέχεται και ρωτάει τον Σωσία τι θέλει από αυτόν μιας και τον άφησε να ζήσει, εκείνος του λέει πως πρέπει να παραδώσει ένα μήνυμα στον Ναό, και πως αν το κάνει αυτό εκείνος θα του δώσει ότι θέλει.. ο Σαγίντ του λέει πως το μοναδικό πράγμα που θέλει πέθανε στην αγκαλιά του, τότε ο Σωσίας του λέει τι θα γινόταν αν μπορούσα να σου δώσω ακόμα και αυτό; αυτό είναι αρκετό να πείσει τον Σαγίντ, είναι τόσο απελπισμένος και μπερδεμένος.. παρά τα όσα συνέβησαν όμως πιστεύει πως το νησί έχει κάτι ιδιαίτερο και πως θαύματα μπορούν να πραγματοποιηθούν και έτσι πιστεύει πως μπορεί να ξαναέχει την Νάντια. ο Σωσίας μοιάζει να εκμεταλεύται τις αδυναμίες των άλλων αλλά μας κάνει να αναρωτιόμαστε και να σκεφτόμαστε πως ίσως τελικά δεν είναι και τόσο κακός και ίσως τελικά τους δώσει αυτό που επιθυμούν ο καθένας.

Στην Π.Π η Νάντια επιστρέφει από το νοσοκομείο στο σπίτι και μιλάει με τον Σαγίντ, ρωτώντας τον γιατί την έσπρωξε προς τον αδελφό του αντί να είναι εκείνος μαζί της, ο Σαγιντ της λέει πως δεν του αξίζει να είναι μαζί της, λόγο των φοβερών πραγμάτων που έκανε στον πόλεμο, καλό.. προσπαθεί να εξιλεωθεί αρνούμενος στον εαυτό του την ευτυχία.

πίσω στο νησί ο Σαγίντ βρίσκει τον Ντόγκεν, και παραδίδει το μήνυμα του Σωσία στους Άλλους, ο Τζέικομπ είναι νεκρός και επειδή είναι νεκρός όλοι σας είστε ελεύθεροι και δεν είσται πια υποχρεωμένοι να μείνετε στο νησί, ο Σωσίας θα φύγει από το νησί για πάντα και όσοι θέλετε να τον ακολουθήσετε εγκαταλείψτε τον ναό, μέχρι την δύση του ηλίου, όποιος μείνει θα πεθάνει. plain and simple

στο εσωτερικό του Ναού η Κέητ ψάχνει την Κλαιρ και ο Λένον που συναντάει τυχαία την πηγαίνει στην τρύπα που την έχουν πεταμένη. η Κέητ λέει στην Κλαιρ πως εκείνη έχει τον Άαρων και η Κλαιρ την κοιτάει με ένα βλέμμα όλο μίσος, η κέητ της λέει πως ήρθε να την σώσει και να την πάει να βρεί τον Άαρων αλλά η Κλαιρ της λέει πως δεν είναι αυτή που χριάζεται σώσιμο και πως Εκείνος έρχεται..

στον ναο, οι Άλλοι τρέχουν από εδώ και από εκεί.. πανικόβλητοι, πολλοί εγκαταλείπουν τον Ναό, ο Σαγίντ λέει στον Μάιλς πως θα φύγει αφού πρώτα επιστρέψει το μαχαίρι στον Ντόγκεν.

στην Π.Π τα τσιράκια του τοκογλύφου παίρνουν τον Σαγίντ μαζί τους και τον οδηγούν στο αφεντικό τους που μαγειρεύει αυγά μάτια στην κουζίνα ενός κλειστού εστιατορίου (ένας τοκογύφος επίδοξος μάγειρας που περηφανεύεται πως κάνει τέλεια αυγά και προτείνει στον Σαγίντ, αυγά ποσέ, ομελέτα η σκραμπλντ καταλήγει να φτιάχνει αυγά μάτια.. αυτό λέει κάτι για το ήθος του ανδρός..) με λίγα λόγια ζητάει από τον Σαγίντ να πληρώσει αλλά ο Σαγίντ βλέποντας πια το αδιέξοδο της κατάστασης δείχνει την πραγματική του φύση(αυτό είναι προμήνυμα ίσως..) και τους καθαρίζει όλους.. φεύγοντας ακούει κάτι περίεργες φωνές και στο ψυγείο βρίσκει τον Τζιν φιμωμένο.

πίσω στο νησί, ο Ντόγκεν είναι δίπλα στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και κοιτάει στο μπαλάκι του. έρχεται ο Σαγίντ και του το πετάει λέγοντας του πως είναι η δεύτερη φορά που βάζει κάποιον να τον σκοτώσει και όταν είχε ο ίδιος την ευκαιρία δεν το έκανε, τον ρωτάει γιατί.. ο Ντόγκεν αρχίζει λοιπόν να διηγείται την ζωή του και πως ήρθε στο νησί.. ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στον τραπεζικό τομέα, μια παρασκευή που βγήκε να γιορτάσει την προαγωγή του με κάτι συνεργάτες ήπιε παραπάνω και μέθυσε και όταν πηγε να πάρει τον γιο του από έναν αγώνα baseball, τράκαραν και το παιδί τραυματίστηκε σοβαρά (ίσως και να πέθανε) στο νοσομοκείο εμφανίστηκε στον Ντόγκεν ο Τζέικομπ και του είπε πως θα έσωζε τον γυό του αν εκείνος εγκατέλειπε την παλιά του ζωή και άρχιζε μια νέα στο νησί και δεν έβλεπε ποτέ ξανά τους δικούς του, ο Ντόγκεν το δέχτηκε και έτσι ήρθε στο Νησί. ο Σαγίντ παρατήρησε πως ήταν πολύ δύσκολη συμφωνία και ο Ντόγκεν του είπε πως και ο Σωσίας μάλλον πρότεινε στον ίδιο κάτι παρόμοιο, ο Σαγίντ είπε πως ναι.. ο Ντόγκεν παρατηρώντας πως έφτασε πια η δύση ρώτησε τον Σαγίντ αν θα φύγει η αν θα μείνει εκείνος απάντησε προς έκπληξη του Ντόγκεν πως θα μείνει αλλά πριν προλάβει να το σκεφτεί ο Σαγίντ τον άρπαξε και τον βούτηξε μέσα στην πισίνα. μετά απο μια μικρή πάλη ο Σαγίντ πνίγει τον Ντόγκεν και βγαίνωντας από την πισίνα σκοτώνει τον Λένον που έρχεται να δει τι έγινε, ο Λενον πεθαίνοντας του λέει πως άφησε το τέρας να μπει μέσα στον Ναό αφού ο Ντόγκεν ήταν ο μόνος που τον κρατούσε έξω και ο Σαγίντ είπε πως το ήξερε, πράγμα που μας κάνει να σκεφτούμε πως η συμφωνία ήταν να σκοτώσει τον Ντόγκεν ωστέ ο Σωσίας να αποκτήσει πρόσβαση στον Ναό και ο Σωσίας θα έδινε στον Σαγίντ με κάποιον τρόπο μια ζωή με την Νάντια (πού έχει πεθάνει btw με κάποια υπαιτιότητα του Τζέηκομπ) αναρωτιέμαι με ποιον τρόπο σκοπεύει να την δώσει στον Σαγίντ.. περνάνε διάφορα από το μυαλό μου, ίσως του δώσει την ζωή της Π.Π, με ποια δύναμη όμως? πως μπορεί να υποστηρίζει ο Σωσίας πως μπορεί να καταφέρει τέτοια πράγματα; anw.. μόλις πεθαίνει ο Ντόγκεν ακούμε τους ήχους του τέρατος και καταλαβαίνουμε πως ο Σωσίας έχει εισβάλει στον Ναό (the last safe place)

o σωσίας με την μορφή του τέρατος από μαύρο καπνό σκοτώνει όσους έχουν μείνει μέσα στον Ναό, εκτός από την Κλαιρ, τον Σαγίντ, την Κέητ(που δεν εντόπισε) την Ιλάνα, τον Φρανκ τον Μάιλς και την Σαν που έφυγαν μέσω του περάσματος που έφυγαν ο Χέρλι και ο Τζακ. (τι τρέχει με αυτήν την Ιλάνα.. δεν πρέπει να έχει έρθει στο νησί γιατί ο Ρίτσαρντ δεν την γνώριζε αλλά μοιάζει να ξέρει τα κατατόπια.. αναρωτιέμαι πως και αν ακολουθεί κάποιες οδηγίες που τις άφησε ο Τζέικομπ και αν ακόμα είμαστε μέσα στο προβλεπόμενο σχέδιο..)

στις τελευταίες στιγμές ο Σαγίντ με τις Κλαιρ και Κέητ περνάνε ανάμεσα από τα πτώματα των Άλλων και κατευθύνονται προς τον περίβολλο του Ναού που συναντούν τον Σωσία και τους Άλλους που πέρασαν στο στρατόπεδό του. όλοι μαζί ξεκινούν μια πορεία, πιθανώς για να φύγουν από το νησί..

αυτό που με προβλημάτισε πιο πολύ από όλα, είναι οι Άλλοι.. αυτοί οι καταραμένοι Άλλοι.. δεν κάνουν τίποτα.. δεν γνωρίζουν τίποτα.. πεθαίνουν πέρα δώθε χωρίς λόγο, ο αρχηγός τους ο Ντόγκεν ήταν επιχειρηματίας στην Οσάκκα, και δεν είναι πάνω από 50 χρονών, αποκλίεται να ήταν στο νησί πάνω από 15 χρόνια, δεν υπάρχει τίποτα το θαυμαστό όσον αφορά αυτούς, ο Τζέικομπ τους έφερε μόνο και μόνο για να πεθάνουν, τους είχε άραγε φυλακισμένους εκεί; τι τους πρόσφερε για να τους κρατήσει; ήξεραν τίποτα για το σχέδιο που εξυπηρετούσαν; αμφιβάλλω.. όλα μοιάζουν να είναι παρανοήσεις, μύθοι και παρεξηγήσεις, τίποτα στέρεο και αληθινό.. τέσπα, ο χρόνος θα δείξει..
ο Τζέικομπ γιατί πέθανε όταν τον μαχαίρωσε ο Μπεν και ο Σωσίας δεν πέθανε; ποια είναι η διαφορά τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου